вторник, 6 ноември 2012 г.

Гледната точка на HR специалиста при интервю за работа


Преди да влезете в интервю, проучете кандидата. Запознайте се с неговата автобиография, мотивационно писмо и други документи, които предварително сте получили. Подгответе си въпросник за интервюто. Ако нямате такъв, ползвайте услугите на Google.
Не е желателно да проучвате кандидата чак до „девето коляно”!
Ако претендентът за длъжността  има онлайн присъствие /личен сайт, страница във Facebook и др/, не нахлувайте в него. Бъдете дискретни, просто погледнете от любопитство, без да оставяте коментари, съобщения и т.н. На никой няма да му хареса, ако се наруши неприкосновеността на личния му живот. По този начин омаловажавате вашата работа.
След като започне интервюто обърнете внимание на някой неща:
  1. Дали кандидатът е дошъл навреме. По същият начин ще идва и на работа.
  2. Какъв е външният му вид.
Не ви трябва човек, който е дошъл с дънки, току що извадени от пералнята и скъсана фланелка. Какъвто е външният му вид, така ще се отнася и към задълженията си.
  По време на срещата задавайте въпроси, които са свързани с изискванията за позицията. Можете да зададете и няколко „стрес въпроса”, но не прекалявайте. Вие също няма да се чувствате комфортно, ако някой непрекъснато се опитва да ви поставя в положение на безизходност. Опитайте се да видите какъв човек стои срещу вас. Подходете психологически, за да разберете какви са добрите и лошите страни на вашия кандидат. Не задавайте въпроси, свързани с религиозна насоченост, височина, тегло, увреждания и т.н.


  Не се доверявайте на шестото си чувство. Не правете грешката да изберете вашият нов служител от пет минутен разговор. Поговорете още малко, за да добиете по – пълна представа. Това не е вашия нов приятел. Вие търсите човек, който ще допринесе със своите знания, опит, мотивация и дисциплинираност за просперитета на фирмата. Не търсете човек, който прилича на самите вас. Всички ние сме уникални и имаме различно мислене.
  Не ви трябва покорен служител, който се съгласява с всичко, защото такъв човек няма собствено мнение. Спрете се на кандидат, който може да разсъждава, дори и възгледите му да се различават от вашите. По този начин може да се снабдите с много нови идеи за успешно развитие на вашата компания.
  Гледайте бъдещият ви служител да е мотивиран, целенасочен, дисциплиниран, да може да работи в екип. Колкото и да е добър специалист, ако няма тези качества, няма да ви е от полза.
 И не на последно място предложете условия, които биха удовлетворили вашия нов служител. Не е нужно да му свалите слънцето от небето, но все пак една приемлива заплата, уютно  работно място и зачитане на неговата личност ще направят много.

Няма коментари: