вторник, 6 ноември 2012 г.

Примерно мотивационно писмо


Много хора не отделят достатъчно време за техните мотивационни писма. Тези обикновенни на пръв поглед документи, ще определят дали потенциалният работодател ще прочетете автобиографията и писмото и дали ще бъдете поканени на интервю за работа.

  Дори безупречно CV може да се свърши в кошчето за боклук, ако е свързано с лошо написано мотивационно писмо. Всеки мениджър може да ви разкаже за лошите примери отхвърлени, поради незначителни правописни или граматически грешки на ключови места.

  Всяко мотивационно писмо, което пишете, трябва да бъда персонализирано и специфично за позицията, за която кандидатствате. То трябва да е свързано с вашите умения и опит. По този начин имате възможност да направите добро впечатление и да бъдете поканени на интервю.

  Може да използвате готов шаблон, за да създадете свое собствено мотивационно писмо и да увеличите шансовете си за получаване на интервю за работа. Той ще помогне да постигнете успех в кариерата си.




                                                                                                         Вашето име
                                                                                                         Вашият адрес
                                                                                                         Пощенски код
                                                                                                         Тел:
                                                                                                         E-mail:
                                                                                                         Дата  Месец Година

                                                                                                         Име на компанията
Заглавие /МОТИВАЦИОННО ПИСМО/

                                                 
Уважаеми [име на контакт] !
Тук трябва да стои името на работодателя.  Желателно е да се обърнете към управителя или мениджъра ЧР по фамилия. Ако не го знаете, направете проучване преди да започнете да пишете.

  В първия параграф трябва да се обясни накратко кой сте и защо пишете това писмо. Дайте име на позицията, за която кандидатствате и къде сте видели обявената длъжност. Въпреки, че е добре да се започне този параграф с "Аз", не се опитвайте да започнете всеки абзац по същия начин.

  Никога не забравяйте да споменете длъжността, за която кандидатствате. Ако в дружеството се рекламират повече от една позиция, а вие не сте  посочили от коя сте заинтересовани, отсрещната страна няма да разгледа вашата кандидатура – особено, ако се получават много приложения.
  Обяснете защо си мислите, че сте квалифицирани за тази позиция, подчертавайки как вашият предишен опит и умения ви правят идеален за длъжността. Споменете най-важните си квалификации и какво мислите, че ще донесе това на компанията.
 
След това  обяснете защо бихте искали да работите за тази компания. Приложете вашето проучване за фирмата. По този начин ще направите добро впечатление на бъдещият си работодател. Ръководителите на всяка компания ще се почувстват поласкани, че вие се интересувате от тях. Ако сте учтив и ентусиазиран ще създадете цялостно добро впечатление в потенциалният си шеф.

Завършете мотивационното писмо с „Искрено ваш ......”

И накрая сложете подписа си. Ако подавате документа по електронен път, може да го сканирате и го вмъкнете в мотивационното писмо.



 Ето и текст на едно примерно мотивационно писмо:

Уважаеми г-н Иванов!

„ Аз съм заинтересован от длъжността специалист ТРЗ, която се предлага от вашата компания Демо ООД.
  Имам опит в изработката на заплати, комуникация с клиентите и съм запознат с нормативните изисквания, които съпътстват тази материя. Имам отлични комуникативни умения, компютърна грамотност, перфектен английски и желание за обучение на различни софтуерни програми и системи.
  Аз съм професионалист, който е подробно ориентиран, гъвкав и мога да гарантирам, че всички срокове ще бъдат спазени, както самостоятелно, така и в екип.
  Вярвам, че това  ще се счита за предимство във вашия офис. Тази позиция ще ми предостави идеална възможност да помогна на вашата организация, както и да разширя моите умения и знания.
  Графикът ми е гъвкав и ще бъда на разположение за работа в удобно за вас време.
Надявам се да ми дадете шанс да работя във вашата компания! Уверявам Ви, че ще дам максимално от моите знания и възможности, за да просперира  Демо ООД.
  Благодаря ви за отделеното време и внимание върху приложената автобиография и мотивационно писмо. Надявам получа отговор от Вас в близко бъдеще!

Искренно ваш,

Иван Петров”

Няма коментари: