вторник, 6 ноември 2012 г.

Интервю в група


  Работодателят може да организира едно истинско изпитание за кандидатите като ги покани на среща, не е лице в лице, а в група. Тази форма на интервюто плаши повечето от кандидатите. Те не са сигурни дали оценката ще е адекватна и дали ще се представят добре в общата суматоха. Въпреки това експертите казват, че груповото интервю по същество не се различава много от традиционните – на кандидатите се задават едни и същи въпроси. 
Голяма част от кандидатите възприемат интервюто като стресиращо. Какво можем да кажем за този разговор? След като научи за предстоящия процес, кандидатът може да се откаже от претенциите за свободна позиция. Независимо от този факт много млади хора (особено завършилите колеж) са наясно какво е интервю на групата. След като сте преминали през семинари, защита на дипломна работа, комуникация с изпитната комисия, а дори и най-прост урок в училище - това е същото интервю в група, по време на която студентът трябва да демонстрира своите знания срещу състуденти, съученици и др.
  Груповите интервюта са два вида: при първият представител на работодателя комуникира с група от потенциални служители, във втория случай, няколко служители на компанията ще се срещнат с конкурент (т.нар. Панелно интервю).
Първи вариант:
  Да предположим, че сте член на цяла група от кандидати. Трудно е да насочите вниманието към себе си, нали? При тези условия е почти невъзможно да се обърне към индивидуална оценка на всеки кандидат. 
  Хората, поканени в групата може да бъдат помолени първоначално да попълнят формуляр, в който да покажат уменията си. При груповите интервюта кандидатите обикновено са разделени в няколко отбора и като им се предлага да изпълняват определени задачи. Сама по себе си, работата е проста - тя е вид обучение, по време на което представител на дружеството може да добие представа колко са  общителни и активни потенциалните работници. Дали те се борят за място под слънцето или са пасивни. Могат ли да работят в екип и как им се отразяват необичайните условия и стрес по време на работа.


Такъв колективен преглед позволява на работодателя в даден момент да оцени кандидатите. Интервюто на групата може продължи няколко часа, като се прилагат различни начини за оценка. В допълнение в условията на такива интервюта, работодателят може да се направи стрес тест на кандидатите за свободна позиция,  за да провери способността им да се справят в динамична ситуация.
След като свърши груповото интервю, обикновено се филтрират най-малко една четвърт от кандидатите. Следващите етапи отново продължават с тестове, докато останат един или няколко кандидати, на които ще бъде предложена работа.
Втори вариант:
  Панелното интервю е когато един кандидат стои пред двама или трима (или дори повече) представители на работодателя. По този начин компанията има шанс да се разгледа кандидатът обективно и от всички страни. Тук липсва момента на повтарящи се въпроси, които спестяват на време и на кандидата и работодателя. Въпреки тези очевидни предимства от този вид на интервюто, експертите не го използват за назначаване на един неопитен човек - млади професионалисти, наскоро завършили на училище или университет. Ситуацията ще бъде по –малко  стресова, ако при такъв тип хора се използва първият вариант на групово интервю.
  В груповото интервю с потенциален служител може да участва представител на фирменото управление, мениджър на персонала и прекия ръководител на отдел, в който имало вакантно място. Тези специалисти задават въпроси, свързани с тесен обхват, за които те са отговорни.  Използването на тази форма в случай на вакантно място изисква специфични професионални знания на кандидата, които не могат да бъдат оценени в индивидуалното интервю. 
   В много компании има предварително предупреждение на кандидатите за стреса, който ги очаква, за да  могат те да се настроят положително за предстоящите разговори. Интервюто може да премине както в тестове, така и в общ разговор, в който да се включат всички участници. Обикновено представителите на работодателя играят ролята на доброто и лошото ченге. Печели този кандидат, който успее да запази контрол над себе си и не говори безсмислици.

Няма коментари: