понеделник, 12 ноември 2012 г.

Необходими документи за постъпване на работа


  При сключване на трудовия договор, служителя трябва да представи няколко задължителни документа, съгласно изискванията на " НАРЕДБА № 4 ЗА ДОКУМЕНТИТЕ, КОИТО СА НЕОБХОДИМИ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР", за да може работодателят да оформи неговото лично досие.




      Това са:
  1. Копие от лична карта и оригинал за потвърждаване на истинността. Оригиналната ЛК се връща на собственика. На копието, служителят трябва собственоръчно да напише "Вярно с оригинала" и да сложи своя подпис.
  2. Диплома за придобито образувание. Може да бъде свидетелство за допълнителна квалификация, специализация и др.
  3. Медицинско свидетелство. Издава се от ДКЦ по местоживеене. Представя се оригинал.
  4. Свидетелство за съдимост. За да постъпите на работа, трябва да представите удостоверение от Районния съд, че имате чисто съдебно минало. Попълва се бланка, като допълнително се представят акт за раждане, удостоверение от граждански брак /ако има такъв/, лична карта. Документа ще е готов веднага, ако сте от София и до няколко дни, ако сте от провинцията. Важи за срок от шест месеца.
  5. Разрешение от инспекцията по труда. Ако възрастта на работника /служителя/ е между 16 и 18 години, задължително се изисква документ, подписан от родител, че детето може да работи.
  6. Трудова книжка. Това е документа, удостоверяващ трудовия стаж. Ако служителят няма такава, трябва да попълни декларация, че не притежава. Работодателят е длъжен да издаде в седем дневен срок. Работникът трябва да съхранява трудовата книжка у себе си. За нуждите на работодателя, може да се направи копие.
  7. Автобиография. С нея работодателя придобива своето първо впечатление. Когато тя е написана грамотно и има обстойна информация, шансовете за първо интервю са големи.
  8. Мотивационно писмо. Вашата мотивация е много важна за работодателя. Ако покажете, че сте добър специалист, инициативен и работлив, ще имате големи възможности за осъществяване на мечтите ви.
  9. Молба за постъпване

Няма коментари: