четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Постъпване на работа



 Всеки човек има нужда от работа, не само заради парите, но и заради социалните контакти. Никой не трябва да се чувства изолиран, по една или друга причина. За всеки трябва да има място под слънцето, било то с постоянна или временна заетост. Хора, току що излезли от училищната скамейка или университета, инвалиди или социално слаби ... всички те трябва да работят, за да докажат себе си и да поддържат едно сравнително нормално ниво на жизнен стандарт. Друг въпрос е дали това, което работим ни харесва. Каквато и да е причината, за да се трудим, ние трябва да сме запознати със своите права и задължения при постъпване на работа.  В следващите редове, ще дам информация за какво трябва да се внимава при постъпване на работа.  
     1. Сключване на трудовия договор. Трябва да представите на работодателя документ за самоличност, диплома за завършено образование, трудов стаж, за да може да се изготви бланката. В тридневен срок, той трябва да регистрира договора в НАП, като за целта е нужно да се подаде уведомление по чл.62 от Кодекса на труда.
     2. Дата на постъпване. Според Кодекса на труда, срокът за постъпване може да е едноседмичен, освен ако в трудовия договор не е уговорено друго. На практика няма проблем да започнете и след два месеца от датата на сключване, стига да е указан краен срок на постъпване.
     3. Преди постъпване на работа, работодателят е длъжен да даде на работника екземпляр от трудовия договор, длъжностна характеристика и копие от завереното в НАП уведомление.
     Внимание! Вие нямате право да започнете работа, ако работодателят не ви е дал договор и уведомление!     
     4.  Работникът трябва да постъпи на работа в срока определен в договора. Ако не се яви, трудовото правоотношение се счита за нищожно и не възникнало, освен ако служителят не представи неоспорими доказателства, че поради независещи от него причини не може да дойде в срока.    
     5.  Ако служителят няма трудова книжка и постъпва за първи път на работа, работодателят е длъжен в петдневен срок да издаде такава. Работникът тряба сам да съхранява трудовата си книжка и да я представи на работодателя при поискване.

Няма коментари: