I част
Практически съвети за писане на автобиография. Автобиографията е най–добрият инструмент, за да бъдете поканени на интервю. Чрез нея работодателят преценява, кой кандидат е идеален за позицията. Чрез Вашата автобиография, Вие продавате своите умения и образование. Тя е мощно средно за реклама на пазара на труда.
За да е ефективна Вашата автобиография, трябва да представите добро резюме и да следвате принципа на избирателност. Информацията трябва да е обобщена и да съдържа аспекти от вашия опит, които са свързани с позицията, за която кандидатствате.
В следващите редове ще дам някой съвети за добре написана автобиография:
1. Обема не трябва да надвишава една, максимум две страници формат А4. Желателно е основната информация да е на първа страница. Ако обемът не позволява това, тогава помислете за това каква информация ще е от значение за дадената позиция. В случай, че резюмето е повече от една страница в края на страницата, трябва да се укаже, че има продължение. На всички страници с изключение на първия отпечатан лист трябва да има телефонен номер и име.
2. Ако обемът на автобиографията е една непълна страница, информацията трябва да се постави така, че страницата да е изцяло заета от текст.
3. За предпочитане е шрифтът да е Times New Roman или Arial. Размера на шрифта трябва да е 12. Много нечетливия шрифт може да Ви изиграе лоша шега.
4. Всеки раздел трябва да бъде отделен от предишния.
5. Не забравяйте да проверите правописа (F7 бутон в редактора, Word).
6. Резюмето трябва да бъде написано на прост език.
7. Препоръчваме следното оформление за страница: горното поле – да е с височина поне 2 см, отдолу - също поне 2 см, странични полета - поне 2,5 см.
8. Снимка - тя не трябва да надвишава размера на паспорт (от 3.5 до 4 см).
В никакъв случай не качвайте друг вид снимки /вие сте на плажа по бански или на планина със семейството си/. С такива снимки ще си завоювате единствено презрението на работодателя и вашата автобиография ще се озове директно в кошчето.
9. И на последно място, желателно е хартията да е бяла, с добро качество.
Няма коментари:
Публикуване на коментар