вторник, 13 ноември 2012 г.

Как да напишем нашата автобиография?

                                  I част

Практически съвети за писане на автобиография. Автобиографията е най–добрият инструмент, за да бъдете поканени на  интервю. Чрез нея работодателят преценява, кой кандидат е идеален за позицията. Чрез Вашата автобиография, Вие продавате своите умения и образование. Тя е мощно средно за реклама на пазара на труда.
За да е ефективна Вашата автобиография, трябва да представите добро резюме и да следвате принципа на избирателност. Информацията трябва да е обобщена и да съдържа аспекти от вашия опит, които са свързани с позицията, за която кандидатствате.

В следващите редове ще дам някой съвети за добре написана автобиография:

1. Обема не трябва да надвишава една, максимум две страници формат А4. Желателно е  основната информация  да е на първа страница. Ако обемът не позволява това, тогава помислете за това каква информация ще е от значение за дадената позиция. В случай, че  резюмето е повече от една страница в края на страницата, трябва да се укаже, че има продължение. На всички страници с изключение на първия отпечатан лист трябва да има телефонен номер и име.

2. Ако обемът на автобиографията е една непълна страница, информацията трябва да се постави така, че страницата да е изцяло заета от текст.

3.  За предпочитане е шрифтът да е  Times New Roman или Arial. Размера на шрифта трябва да е  12. Много нечетливия шрифт може да Ви изиграе лоша шега.

4.  Всеки раздел трябва да бъде отделен от предишния.

5.  Не забравяйте да проверите правописа (F7 бутон в редактора, Word).

6.  Резюмето трябва да бъде написано на прост език.

7.  Препоръчваме следното оформление за страница: горното поле – да е  с височина поне 2 см, отдолу - също поне 2 см, странични полета - поне 2,5 см.

8. Снимка - тя не трябва да надвишава размера на паспорт (от 3.5 до 4 см).

В никакъв случай не качвайте друг вид снимки /вие сте на плажа по бански или на планина със семейството си/. С такива снимки ще си завоювате единствено презрението на работодателя и вашата автобиография ще се озове директно в кошчето.

9. И на последно място, желателно е  хартията да  е бяла, с добро качество.

                                                


Няма коментари: