вторник, 13 ноември 2012 г.

Автобиография


Автобиографията/CV/ е документ, с който работодателят може да се увери, че вие отговаряте на изискванията за длъжността. В нея трябва да опишете своите предимства, знания, завършено образование, допълнителни квалификации, езици и т.н. Колкото по – систематизирана и ясна е информацията, която представяте, толкова по – голям е шанса да ви поканят на интервю. Автобиографията трябва да е добре оформена и реалистична. Вие трябва да се представите едновременно като човек с оригинални идеи и добър професионалист. Многословието води до лош резултат.

 Най – добро впечатление ще направите, ако успеете да убедите работодателят, че автобиографията е написана точно за тази длъжност и за тази компания, които са единствени и уникални. Бъдещият ви шеф ще бъде заинтригуван само от интересите, които отговарят на предлаганата  длъжност.  Може да включите и препоръка от ваш бивш работодател или преподавател, но ще я напишете, само ако работодателят изисква такава.


 Автобиографията трябва да говори сама за себе си. Тя ще ви отвори вратите и сърцата на потенциалният работодател. За всяка нова длъжност, за която кандидатствате трябва да напишете нова и неповторима автобиография. Наистина ще положите повече усилия, но и шансовете са – добри. Не е нужно да мислите, че колкото повече автобиографии изпратите, толкова по – голям е шансът ви, напротив.

 Използвайте думи, които ще впечатлят работодателя. Биха ви били от полза слова като организирам, усъвършенствам, оптимизирам, подобрявам, разширявам, изграждам.


  Автобиографията трябва да изглежда добре.
  Нека очите на вашият бъдещ шеф да видят едно произведение на изкуството.
-  Ако оставяте празни редове между абзаците, зрението няма да се натоварва;
-  Може да болднете текст, който смятате за важен;
-  Изберете най - подходящият формат

 Дори и да нямате стаж или някои умения, бъдете откровени. Лъжата ще ви донесе само разочарования, ако ви поканят на интервю. При първите въпроси, ще се объркате и ще съжалявате за преувеличените факти. Вашата цел е постъпване на работа, а не само интервю, при което да си загубите времето, нали?

 И не на последно място, автобиографията трябва да е сбита и да съдържа информация за това, което интересува работодателя. Това трябва да са трудов опит, способности, умения, образование и контакти.

 Покажете, че владеете български език. Покажете един правилно написан текст, без граматически, правописни и стилистични грешки.

Бъдете ерудирани, покажете най –добрите си страни и ще имате така мечтаната работа.

Няма коментари: