вторник, 6 ноември 2012 г.

Въпроси по време на интервюто - какво се крие зад тях?


Когато се  подготвяте за интервю трябва да сте много внимателни. Трябва да знаете, че, в повечето въпроси  може да има уловка. Много рядко може да ви предложат тест. В повечето случай се започва разговор, в който ще попаднете на подвеждащи въпроси.

Какво се крие зад въпросите на работодателя и как да отговорите правилно?

Въпрос 1: Разкажете ни за вашите неуспехи
Някой след такова предложение попадат в лек ступор. 
Не се опитвайте да убедите отсрещната страна, че през целия си живот сте имали само солиден успех и никога не сте претърпели неуспехи. В общи линии представете неуспехите си не като провал, а като трудност, с която сте се справили. Никой от нас не е имунизиран срещу неудачи, всички, включително и човека, който седи пред вас, сме имали своите възходи и падения. Трябва да може да убедите човека срещу вас, не че никога не „падате”, а ставате всеки път, след като паднете и продължавате да се движите напред. Споделете с вашия събеседник, „че само човек, който се е поучил от грешките си, може да продължи в правилната посока”.

Въпрос 2: Какви са вашите силни и слаби страни
Това е още един подводен камък.
Ако отговорите на този въпрос, както е според дебелите книги, със сигурност ще демонстрирате добро познаване на литературата по този въпрос, добра памет, и в същото време, абсолютна твърдост.  Във този  въпрос се крие не толкова желанието на  събеседника наистина да научи повече за вашите положителни и отрицателни качества,  а способността ви да можете да отговорите на трудни въпроси, да имате самочувствие. Превърнете недостатъците си в предимства. Не се страхувайте да бъдете честни.


Въпрос 3: Как виждате себе си след 5 години
Въпрос, който по-скоро не е за професионалните постижения и на способността да се гледа в  перспектива, за това как вие ще достигнете до набелязаната цел, каква е вашата вътрешна мотивация, способността да планирате живота си и да виждате междинните резултати. Интересувате ли се от професията, или сте по-заинтересовани в кариерното израстване, как точно се съпоставят собственото си развитие и напредък.

Въпрос 4: Живот
Всички въпроси, които засягат тази област, също предизвикат голямо объркване. Вашето семейно положение едва ли ще се промени според желанието на работодателя, както и вашият адрес. В повечето случаи, тези въпроси не са предназначени да се проникне в тайните на личния ви живот, а по-скоро, за да се разбере каква е  границата, до която сте способни да говорите за себе си с непознат. Все пак се ограничете донякъде, защото вашият личен живот принадлежи само на вас,  а работодателя го интересува до там, до където се разпростира неговата власт.

Няма коментари: