вторник, 6 ноември 2012 г.

Как да напишем мотивационно писмо, което работодателят наистина да прочете?


  Когато кандидатствате за нова работа, често трябва да напишете мотивационно писмо, което да  придружава вашата автобиография и да служи като въведение към това кой сте. Това писмо трябва да бъде кратко, но уникално. Вашето мотивационно писмо не трябва да е попълнено като шаблон. Работодателят ще му хвърли един бегъл поглед и веднага ще се озове в кошчето.

 Вашата аудитория е бъдещият ви работодател, всяко писмо трябва да е насочено към конкретен мениджър. Покажете му колко много харесвате компанията. Създайте усещането, че вие сте роден за тази длъжност и тя е вашия живот. Без нея ще бъдете самотен и ограбен. Преди да кандидатствате трябва да направите проучване каква е фирмата, с какво се занимава, и не на последно място, длъжността, за която се кандидатирате. Потенциалния ви работодател ще бъде очарован от вашите знания и интереса ви към работата на компанията. По този начин може да си гарантирате голяма преднина пред другите кандидати.

  Трябва да представите себе си в най – добрата светлина. Никога не се опитвайте да си приписвате качества, които не притежавате. Вие сте уникален и единствен. Покажете вашите добри страни. Бъдете естествен, покажете вашата същност. Нека мотивационното писмо бъде адресирано към едно човешко същество, а не към списък от работодатели. Освен мотивацията, наблегнете и на психологическия аспект. Разчувствайте отсрещната страна, която ще прочете вашето творение.


  Въпроса за това „Кой си ти?” 
Вярно е, че някои компании най-вече се интересуват от наемане на хора, които просто ще получат работа. Служители които ще приемат по-ниското заплащане и никога няма да се оплакват. Ако вие не се задоволявате с трохи, покажете кой сте. Споделете във вашето мотивационно писмо каква е вашата личност. Бъдете забавен по начин, който ще от значение за работата, която искате. Бъдете честен. Това ще увеличи шансовете ви за наемане.

  Една от най-често срещаните грешки, които хората правят в какъвто и да е вид на писане е, че те разказват на своята аудитория това, което те мислят че знаят, стават многословни и отегчителни. Така, както вие ще намерите един безкрайно разводнен филм за скучен, така  вашият бъдещ работодател ще намери за скучно вашето мотивационно писмо. Никога не се само възхвалявайте, бъдете скромни и ще бъдете възнаградени. Най-добрият начин да направите това е да погледнете назад, като се съсредоточите върху работата си. Да пресъздадете професионалния си живот, което ще ви накара да се чувствате горд от това, което можете да направите. Разкажете история за това в няколко кратки изречения. Превърнете вашите недостатъци в предимства. Винаги давайте пример, за да докажете вашите твърдения.

  Демонстрирайте това, което конкретния  работодател иска да знае за вас. Покажете, че сте умен, че ще направите много неща, че ще се впишете в корпоративната култура на компанията. Проверете си писмото за правописни, граматически и лексикални грешки. Избягвайте тавтологията (повторението). Винаги можете отново да използвате елементи от предишни мотивационни писма, когато те са приложими. Това е много важно да се помни, защото едно и също мотивационно писмо ще има различно въздействие върху различните хора. Нека мотивационното писмо бъде единствено и неповторимо. Представете себе си в най – добрата светлина, за да осъществите желанията си и да се сдобиете така мечтаната работа.

Няма коментари: