вторник, 6 ноември 2012 г.

Групово интервю – как да се държим?


Освен, че груповото интервю е стресиращо, то има и други недостатъци. По-специално, колективното мнение на група експерти не позволява да се вземат под внимание индивидуалните характеристики на кандидатите, които биха излезли  наяве по време на личен разговор. Освен това оценката няма да е обективна, защото хората са тревожни и  не се държат нормално. 
  Като се имат предвид тези данни, не е желателно работодателите да злоупотребяват с груповите интервюта, особено ако свободната длъжност не е свързана с постоянен стрес и не изисква работникът или служителят да взима бързи решения. Ако стрес вариантът е за предпочитане пред ръководството на компанията, желателно е да се комбинира с индивидуални интервюта - тези форми се допълват взаимно и могат да позволят да се направи правилното решение за лицето.
  Ставайки част от едно групово интервю, е желателно да следвате няколко правила.
- Без значение колко е ужасно, бъдете себе си. Неестественото поведение ще повлияе на оценката.
- Колкото и въпроси да ви задават, вашата цел е една и съща - да се покажете на работодателя в най –добрата светлина.
- Не се обезкуражавайте от конкуренцията. Вие можете и знаете!
- Спазвайте правилата за действие в отбора: не плачете, не бъдете груби, показвайте уважение към събеседниците. Опитайте се спокойно да приведете своите виждания на останалите конкуренти и на интервюиращия.


- По време на интервюто се опитайте да си спомните (или напишете) името на всеки интервюиращ.
- Не забравяйте, че групата от анкетьори  не е единен разум. Те са различни хора със собствено  мнение, така че обърнете внимание на всички събеседници, като се обръщате към всеки лично и го гледате в очите. Дори ако смятате, че някой от представителите на компанията е враждебно настроен към вас, не се притеснявайте за това. Той може би просто да играе ролята на "лошото ченге". Както и да е, окончателното решение ще бъде взето въз основа на консенсус. Невъзможно е да се угоди на всички, така че просто демонстрирайте  уважение към вашите противници.
- И на последно място. Дори, ако някога сте имали горчив  опит от участие в групово интервю, което е било неуспешно, нека сега то ви е от полза. Бъдете психолог и се опитайте да разберете какви са очакванията на отсрещната страна, какви хора стоят срещу вас. По този начин ще можете да се представите по най-добрият начин и да се откроите от останалите.

Няма коментари: