вторник, 13 ноември 2012 г.

Как да напишем нашата автобиография?



                        II част
Практически съвети за писане на автобиография:  
                             
Заглавие на документа:
Всъщност това е само думата "Автобиография". Отскоро, документът се нарича Corriculum Vitae (CV, на латински означава "живот"), какъвто е случая при писане на резюмета на други езици.

Цел:
Кратко описание за каква длъжност кандидатствате. Препоръчително е да се изброят всички позиции, които бихте искали да заемете. Съществуващата схема на мениджърите по човешки ресурси и подбор на персонал често е много гъвкава. Вие бихте могли да бъдете поканени за следващата позиция, записана във вашето CV, която да е сходна с първоначалната.

Образование:
1.  Начално училище, година на завършване.
2.  Допълнителни курсове.
3.  Гимназията - изисква се, ако сте завършили езикова такава и длъжността, за която кандидатствате е свързана с някакъв вид филология.
4.  Следващо образувание - средно, висше.
5.  След дипломна квалификация.
6.  Курсове

Трудов стаж (практика) в обратен хронологичен ред.
Трябва да посочите:
1.  Начална и крайна дата на работа (практика)
2.  Името на организацията (не е нужно да се уточнява адрес, а само името на града в който се намират).
3.  Заглавието (може да има няколко, ако развива успешно кариерата си).
4.  Позиция и списък на задълженията - възможно най-пълно, тъй като това често е решаващо.
Ако човек е с голям трудов стаж следва да опише само последните 3-5 работни места и срок не по-дълъг от 10 години, за един млад специалист е важно да се определи възможно най-много, но задължително трябва да се опишат позициите, където има практически опит.

Допълнителни умения:
1. Свидетелства за управление на моторни превозни средсвта;
2. Опит с PC. Нивото на компютърните умения (трябва да се уточни, в кои операционни системи и програми имате опит и какъв);
3. Членство в професионални огранизации и др.

Допълнителна информация:
Тук се записват вашите хобита. На Запад, тази точка е включена задължително, защото е важно социалното положение на хората: клубове, общества, награди и др.

Препоръки:
Те могат да са полезни. Може да помолите за такива Вашият предишен ръководител или преподавател, но не е желателно да правите препоръка сами на себе си.

Резюмета на други езици:
Основният език на резюмето Ви, трябва да бъде български, ако кандидатствате в българска компания. Резюме на английски език (или друг език) се прави само в случай, че кандидатствате за работа в чуждестранна компания. Правилата за писане на CV на друг език са същите. Най - добрият вариант е да напишете резюме на два езика.
                              
          

                                            

Няма коментари: