вторник, 6 ноември 2012 г.

Интервю - 11 полезни съвета


      1.      Външен вид.
Облечете дрехи, с които ще изглеждате позитивно. Бъдете стилни и делови. Не допускайте първото впечатление на работодателя ви да е лошо само защото сте нахлузили удобните скъсани дънки и раздърпаната чанта.
2.   Точност.
Не разчитайте на вътрешното си чувство за време, както и на уличните циферблати и дисплеи - те често са виновни за неточност. Сверете часовника си и бъдете точни за срещата.

      3.   Документи.
Не бъдете мързеливи, проверете си чантата за всички необходими документи – лична карта, дипломи, история на заетост, както и други книжа, които ще са необходими при интервюто.

      4.   Тетрадка  и химикалка.
 Възможно е да се наложи да се направят някой бележки по време на разговора. Търсенето на празен лист хартия в износени бележници ще ви изиграе лоша шега.

5.      Карта на града.
Ако нямате GPS на телефона, предварително разпечатайте местоположението от някой сайт, който разполага с такава информация. Проучете маршрута си предварително и не забравяйте да вземете картата, която сте свалили.

6.      Кърпичка. 
Избършете ръцете си, преди срещата. Дори, ако в началото на интервюто не е нужно да се ръкувате с другата страна, все пак ръцете ви трябва да са чисти, ако сте пътували в обществения транспорт или сте яли сладолед по пътя. 


    7.   Чадър.
В деня на интервюто, слушайте внимателно прогнозата за времето. Дори и да е малко вероятно да вали, все пак си вземете чадър. Представете си, че по пътя завали и вие пристигнете на интервюто мокри до кости. Едва ли ще се чувствате удобно, ако през цялото време от  вас  се оттича вода.

8.      Почистваща гъба за обувки. 
Спретнатите и чисти обувки ще кажат една добра дума за вас. Е, през есента е мръсно, има  кал на улицата. Представете си как ще изглеждате с мръсни обувки в чисто помещение! Една полираща гъба ще реши проблема.

    9.   Ароматизатор.
Ако сте пили кафе, пушили сте цигари или все още се усеща чесновия сос от вашата вечеря, то освежаващи бонбони, дъвки, ментов спрей ще свършат работа.

10.      Мобилен телефон.
Не забравяйте телефона си. Ако се случи да закъснеете или изобщо не можете да отидете, не забравяйте да се обадите и да кажете на интервюиращия. В този случай, има вероятност да бъдат назначени интервюта на по-късен етап. 

11.      Ред в чантата.
Ако по време на интервюто ще трябва да се ровите в нея, за да намерите правилните неща, тогава е малко вероятно работодателят да ви сметне за чист работник.

Няма коментари: